Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Λευκάδα
Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Αυγούστου 2013. Φεστιβάλ Φιλαρμονικών διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Αυγούστου 2013 στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας.
Στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών θα συμμετέχουν η Φιλαρμονική Σκρίπερου Κέρκυρας ή Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλλονιάς και η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ ενώ για μαθητές και φοιτητές είναι 3 ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του σωματείου της Λευκάδας.
Ιστορικό Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκαδος.
Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς Λευκαδίτες με επικεφαλής την Λαίδη Ντορίνα (Χρυσούλα) Καλκάνη-Πετριτσοπούλου, γυναίκα φιλόμουση και προοδευτική, τον Εθνικό Ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Πάνο Στεφανίτση (εισοδηματία) κ.α.
Είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα Φιλαρμονική στην Ελλάδα. Στην διάρκεια του μακρού της βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Το 1864 παιανίζει για την Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα) και το 1983 της απονέμεται το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Πρώτη η Φιλαρμονική μας, τον περασμένο αιώνα, παρουσίασε θέατρο και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Επωμίσθηκε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου μας και δεν ανέστειλε τις δραστηριότητες της ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το Νησί και την Πατρίδα μας περιόδους.
Η παρουσία της είναι πλέον παράδοση ενώ έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. (Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση. Τα τμήματα της κάθε χρόνο πραγματοποιούν δεκάδες εμφανίσεις (συναυλίες, εθνικές και θρησκευτικές γιορτές). Κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνει «Συνάντηση Φιλαρμονικών» ενώ τον Δεκέμβριο, στην επέτειο της ίδρυσης της (12 Δεκεμβρίου) πραγματοποιεί «Τριήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων». Περισσότερα [εδώ].
Ιστορικό Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκρίπερου Κέρκυρας.
Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού ιδρύθηκε τις 3-5-1909 και είναι η τέταρτη στη σειρά ίδρυσης φιλαρμονική στο νομό της Κέρκυρας. Πρώτος αρχιμουσικός ήταν ο Σπυρίδων Μπάκας. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, με αίθουσα εκδηλώσεων 285 τ.μ., το παλαιό βενετσιάνικο αρχοντικό Μάρκη.
Απ’ την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η φιλαρμονική συμμετέχει σε πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και μορφωτικών εκδηλώσεων ενώ πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 8 επίσημες συναυλίες ετησίως με την μπάντα, την μπαντίνα και μουσικά σύνολα.
Εκτός απ΄την Κέρκυρα έχει δώσει συναυλίες σε Αθήνα, Πύργο, Γαστούνη, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Ιταλία και την Αυστρία.
Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Νίκος Κένταρχος και αρχιμουσικός απ’ το 2004 ο Σπύρος Ρουβάς. Περισσότερα [εδώ].
Ιστορικό Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλλονιάς.
Η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, ιστορικό Σωματείο μη κερδοσκοπικό, αποτελεί την εστία του μουσικού πολιτισμού και τον πυρήνα της μουσικής μόρφωσης των νέων για 170 έτη.
Διαθέτει Ωδείο αναγνωρισμένο από το κράτος και σώμα πνευστών (μπάντα). Σήμερα φοιτούν 210 μαθητές (εκ των οποίων 45 εντελώς δωρεάν) και διδάσκουν 12 καθηγητές. Είναι από τις πιο παλιές μουσικές Σχολές των Ιονίων Νήσων (έτος ιδρύσεως 1838).
Η μπάντα της Σχολής κατά το παρελθόν άφησε εποχή για την ποιότητα των μουσικών της εκτελέσεων. Είναι η μπάντα που το 1896 με αρχιμουσικό τον Francesco Nicolini έλαβε μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Ο μουσικοδιδάσκαλος και δημιουργός του ελληνικού μελοδράματος Διονύσιος Λαυράγκας υπήρξε μαέστρος της μπάντας και αργότερα καλλιτεχνικός σύμβουλος της Σχολής. Επίσης ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, τα πρώτα μουσικά ακούσματα-σκιρτήματα τα έζησε στο Αργοστόλι μικρός, και τα οποία οφείλοντο στις άρτιες μουσικές εκτελέσεις της μπάντας της Σχολής.
Αυτή η ιστορία και η προσφορά της Σχολής στη μουσική παιδεία του τόπου συνεχίζεται και σήμερα. Σ’ αυτό βοήθησε το Ίδρυμα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” διότι δια της δωρεάς του πρόσφατα επισκευάστηκε και ανακαινίσθηκε το νεοκλασικό κτίριο της Σχολής στην αίθουσα συναυλιών και διαλέξεων, του οποίου συνεχίζεται η καλλιτεχνική δραστηριότητα της μπάντας και της ορχήστρας εγχόρδων και πνευστών του Ωδείου. Περισσότερα [εδώ].