filarmoniki.gr@gmail.com   2645022438
Expand search form

Ιστορικό της Φ.Ε.Λ.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς Λευκαδίτες με επικεφαλής την Λαίδη Ντορίνα (Χρυσούλα) Καλκάνη-Πετριτσοπούλου, γυναίκα φιλόμουση και προοδευτική, τον Εθνικό Ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Πάνο Στεφανίτση (εισοδηματία), τον Κων/νο Αλβανίτη (γιατρό και Δήμαρχο), τον Τζώρτζη Φ. Καλκάνη (εισοδηματία – Δήμαρχο), τον Κων/νο Φίλιππα (διαχειριστή κοινής περιουσίας του Δήμου Λευκάδας και Αστυνόμο), τον Ευστάθιο Πήλλικα (Δημαστυνόμο) και τον Ευστάθιο Σούρμπη (εισοδηματία και Πρωτοδίκη).

Είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη παλαιότερη Φιλαρμονική στην Ελλάδα με αδιάλειπτη παρουσία. Στην διάρκεια του μακρού της βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Το 1864 παιανίζει για την Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική Φιλαρμονική από τα Επτάνησα) και το 1983 της απονέμεται το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Πρώτη η Φιλαρμονική μας, τον περασμένο αιώνα, παρουσίασε θέατρο και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Επωμίσθηκε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου της και δεν ανέστειλε τις δραστηριότητες της ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το νησί και την Πατρίδα μας περιόδους.

Η παρουσία της είναι πλέον παράδοση ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Τα τμήματα της κάθε χρόνο πραγματοποιούν δεκάδες εμφανίσεις (συναυλίες, φεστιβάλ, παρελάσεις, σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές). Κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνει «Συνάντηση Φιλαρμονικών» ενώ τον Δεκέμβριο, στην επέτειο της ίδρυσής της (12 Δεκεμβρίου), πραγματοποιεί «Τριήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων».

Για την συμπλήρωση των 150 χρόνων από την ίδρυσή της πραγματοποίησε συναυλία στο θέατρο «ΠΑΛΛΑΣ» στην Αθήνα την 16-12-2000 με πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και ηχογραφήθηκε σε CD, το οποίο βρίσκεται στην διάθεση των φίλων της Φ.Ε.Λ στα γραφεία του Σωματείου.

Την 5-8-2001, στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης του Δήμου Λευκάδας και με ευκαιρία την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, συμμετείχε σε μια εξαιρετική συναυλία, παρουσιάζοντας με την συμμετοχή όλων των χορωδιών της Λευκάδας  (Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Ορφέας, Νέα Χορωδία και Αρίωνας) το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ του Άγγελου Σικελιανού, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και με σολίστ τον βαρύτονο Παντελή Κοντό.

Στις 13 – 15 Δεκεμβρίου 2002 συμμετείχε στην 1η Διεθνή Συνάντηση Φιλαρμονικών και παράλληλα στην 1η Διεθνή Συνάντηση Αρχιμουσικών στην Κέρκυρα, όπου διακρίθηκε και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και σχόλια από καταξιωμένους διάσημους μαέστρους και μουσικούς.

Στις 27 Ιουλίου 2004 συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας στη Λευκάδα ερμηνεύοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα με τη σύμπραξη των κάτωθι χορωδιών: Ορφέας Λευκάδας, Νέα Χορωδία Λευκάδας, Χορωδία Μακρυγιάννης από την Άρτα και Χορωδία Αρμονία από την Πρέβεζα. Στη συνέχεια, στις 8 Αυγούστου 2004 συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Πάτρα, κατόπιν πρόσκλησης του τότε καλλιτεχνικού Διευθυντή Θάνου Μικρούτσικου. Οι εκδηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, παίζοντας μεταξύ άλλων κομματιών και τον Ολυμπιακό Ύμνο, με τη συμμετοχή πέντε (5) φιλαρμονικών, δεκατριών (13) χορωδιών και την συμφωνική ορχήστρα Πατρών (σύνολο 660 άτομα) και Αρχιμουσικό τον Κωστή Κωνσταντάρα.

Στις 1 – 3 Ιουλίου 2005 συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Κέρκυρα με συμμετοχή όλων των φιλαρμονικών του νησιού, την μπάντα του Δήμου Αθηναίων αλλά και φιλαρμονικές από Ιταλία, Ρωσία και Αυστρία, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές.

Στις 4-8 Ιουλίου 2010 εμφανίζεται στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών στην Κω με συμμετοχή δώδεκα (12) φιλαρμονικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις 29 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Σ. «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», στην Αθήνα, η Φ.Ε.Λ. έδωσε μία εξαιρετική συναυλία στους Λευκαδίτες της Αττικής αλλά και στους επισκέπτες που κατέκλυσαν την αίθουσα, αποδίδοντας μέρη από την όπερα «LA TRAVIATA» του G. VERDI, με τη συμμετοχή της σοπράνο Ευδοκίας Μωυσίδου, του τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου και του βαρύτονου Πέτρου Σαλάτα.

Η Φιλαρμονική μας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Λευκάδα και είναι το αυθεντικότερο κομμάτι της παράδοσης του τόπου. Πρόκειται για μουσικό οργανισμό, πυρήνα της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού, που παράλληλα καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με 1000 μέλη.

Στην Φιλαρμονική λειτουργεί Μουσική σχολή, Μπάντα, Μπαντίνα και Μουσικά Σύνολα.

Η Μουσική Σχολή είναι η βάση της Φιλαρμονικής και λειτουργεί ανελλιπώς από την ίδρυσή της το 1850. Στην μετέπειτα πορεία η αναβάθμισή της σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε διεύρυνση των μουσικών τμημάτων και σε εξοπλισμό ήταν επιτακτική και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δικαίωσαν αυτήν την προσπάθεια. Σήμερα στις σχολές της Φ.Ε.Λ στα θεωρητικά μαθήματα και στην ενόργανη μουσική διδάσκονται περίπου 150 μαθητές. Από τον Οκτώβριο του 1997 και ύστερα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο, δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές για τους μαθητές της Φ.Ε.Λ. και ήδη παρακολουθούν επίσημα προγράμματα εκπαίδευσης πνευστών και κρουστών οργάνων προκειμένου να λάβουν πτυχίο, δίπλωμα, μάλιστα δε με συμβολικά δίδακτρα. Η κίνηση αυτή απέδωσε καρπούς, έτσι ώστε το 2005 να δοθούν τα πρώτα πτυχία. Η συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα, με τελικό στόχο και σκοπό την αυτοτέλεια και ανεξαρτητοποίηση μίας Μουσικής Σχολής αναγνωρισμένης από το κράτος που θα παρέχει κρατικά πτυχία και διπλώματα.

Η Μπάντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά την 11-12-1852. Λάμπρυνε και τίμησε την Λευκάδα, της οποίας είναι αναπόσπαστο στοιχείο. Οι άπειρες εμφανίσεις, οι συμμετοχές στις Ολυμπιάδες, στα φεστιβάλ και γενικά η παρουσία της συνοδεύονται από χρυσά μετάλλια, βραβεία και άλλες διακρίσεις. Στα 170 χρόνια της έχει δημιουργήσει σπουδαία παράδοση, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις Ελληνικές μπάντες και διαθέτει ένα μεγάλο και ποικίλο ρεπερτόριο.

Η Μπαντίνα δημιουργήθηκε στις αρχές του 1977 και πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1977 στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα. Η Φ.Ε.Λ. ήταν από τις πρώτες φιλαρμονικές στην Ελλάδα που ίδρυσε Μπαντίνα. Υπήρξε μία περίοδος αδράνειας και το 1992 ανασυντάχθηκε. Από τότε λειτουργεί συνεχώς και σήμερα απαριθμείται από 35-40 παιδιά, αγόρια κορίτσια, τα οποία κι αυτά με μεγάλη προσήλωση, κόπο και πολύ προσπάθεια κάνουν δικές τους συναυλίες και εμφανίζονται συνοδεύοντας την Μπάντα, σε λιτανείες, παρελάσεις και σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση του σωματείου. Η Μπαντίνα είναι το φυτώριο της Φιλαρμονικής, στο οποίο η νέα γενιά μουσικών εκπαιδεύεται για να μπορέσει στο μέλλον να στελεχώσει την Μπάντα.

Τα Μουσικά Σύνολα ξεκίνησαν το 1984. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1984 στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα. Αναβίωσαν ξανά στις 20-5-1989. Υπήρξε μοναδική για την Λευκάδα ερασιτεχνική προσπάθεια μουσικής έκφρασης και απέδωσε σημαντικά. Ύστερα από μία περίοδο απουσίας, το 1998 ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια επέκτασης και αναβάθμισης της καλλιτεχνικής δράσης της φιλαρμονικής με την δημιουργία μουσικών συνόλων και ήδη έγιναν πολλές εμφανίσεις με επιτυχία.

Σήμερα η Φ.Ε.Λ συνεχίζει την ένδοξη πορεία της, δικαιώνοντας τους ιδρυτές της και όσους για 170 χρόνια την βοήθησαν να τιμήσει την Λευκάδα και να συντελέσει στην μουσική της ανάπτυξη. Η παρέμβαση της είναι ουσιαστική και καθοριστική. Οι δυνατότητες, οι προοπτικές, η απήχηση και το κύρος της, σε συνδυασμό με την συνέπεια, την υπευθυνότητα, την διαρκή αναζήτηση και την κοινωνική ευαισθησία που την διακρίνει, σηματοδοτούν μία άλλη περίοδο παρουσίας και προσφοράς του Σωματείου.

Κοινοποίηση

Εγγραφή στα ενημερωτικά μηνύματα της ΦΕΛ